Kalla fakta


Pågår det en tyst förflyttning av palestinier från vissa områden på Västbanken? Den frågan ställer sig den israeliska fredsorganisationen Peace Now efter att ha undersökt hur den Israeliska Civila Administrationen behandlat byggnadslov under perioden från år 2000 till september år 2007. Siffrorna är chockerande.

Inom område C (se förklaring nedan), som utgör ca 60% av vad som i framtiden är tänkt att utgöra en palestinsk stat, är det den Civila israeliska administrationen som behandlar ansökningar om bygglov. Idag bor ca 77,000 palestinier och 500,000 bosättare inom område C. Ytterligare drygt 150,000 palestinier berörs av svårigheterna att få byggnadslov då de bor i städer och byar som delvis ligger inom område C. Uppgifterna som presenteras av Peace Now kommer från det israeliska försvarsministeriet:

Antal palestinska ansökningar om bygglov: 1,624
Antal godkända ansökningar av dessa: 91

Detta ger att ca 94% av alla palestinska ansökningar får avslag. Bland dessa inkluderas utbyggnader av hus på egen mark och infrastruktursatsningar såsom upprustning av vägar och anslutning till el- och vattenledningsnät. Intressant i sammanhanget är att israeliska bosättare under samma period byggde inte mindre än 18,472 bo-enheter inom samma område (enligt internationell rätt är all transfer av ockupationsmaktens civilbefolkning till ockuperat område förbjuden).

Palestinierna som lever i område C står i princip inför tre val: antingen att bygga illegalt och riskera demolering eller lämna sina hem för att flytta till område A eller B där palestinska myndigheter administrerar byggnadstillstånden. Det sista alternativet är att försöka leva vidare utan utbyggnad när familjen växer, i många fall utan möjlighet till rinnande vatten och el.

Svårigheten att få bygglov leder till att många människor bygger utan tillstånd, dock med stor risk för demolering. Den Civila israeliska administrationen utfärdade under samma sju-årsperiod följande rivningsbeslut mot illegala byggnationer:
4,993 rivningsbeslut mot palestinier. Av dessa hade 1,663 dvs. 33% verkställts när undersökningen avslutades. Under samma period utfärdades 2,900 rivningsbeslut mot israeliska bosättare varav 199, dvs. ca 7%, genomfördes. Siffrorna ger att för varje byggnadslov utfärdat till palestinier inom område C får 55 andra byggnader beslut om rivning.

På grund av svårigheterna att få byggnadslov väljer många palestinier att inte göra någon ansökan. Trots det överhängande rivningshotet bygger palestinierna efter de behov som finns, rapporterar UN-OCHA, FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, i en ny rapport.


Förklaring av område A, B och C

I Osloavtalen, som förhandlades fram av Israel och PLO under åren 1994 och 1995 delades det ockuperade palestinska territoriet in i tre områden med olika mycket palestinskt inflytande:
• I område A, ca 17% av Västbanken, svarar den palestinska myndigheten för alla civila och polisiära funktioner, Israel kontrollerar dock in- och utfart.
• Område B, ca 24% av Västbanken, har den palestinska myndihgeten ansvar för civil administration, liksom den allmänna ordningen. Israel har huvudsakligt säkerhetsansvar.
• I område C, som utgör ca 59% av Västbanken, har den palestinska myndigheten begränsad maktbefogenhet över utbildning och välfärd. I princip all annan civil myndighetsutövning sker av Israel, som också har det fulla ansvaret för säkerheten. Alla bosättningar på Västbanken ligger i område C.


Tanken var att områdena B och C efter hand skulle transformeras till område A, men osloprocessen bröt samman.

Inga kommentarer: